stage bij Wolfslaar
Een van de stage bedrijven waar ik heb gelopen is kinderboerderij Wolfslaar.
Dit is een kinderboerderij met onder andere geiten schapen kippen en paarden.
hieronder vind je een paar van mijn handelingen die ik op dit bedrijf heb geleerd en heb uitgevoerd.
Het verplaatsen van de koeien
Als aller eerst zorgen we ervoor dat de hek van de wei waar ze inkomen al open is zodat dit later niet hoeft te gebeuren. We zorgen ervoor dat we met genoeg man zijn, het liefst 4 mensen. De 4 mensen zijn nodig omdat we 3 koeien hebben en 1 kalf dus dat iedereen een koe kan mee nemen.
Als we in de wei staan bij de koeien beslissen we wie er welke koe mee pakt. Als we dit hebben gekozen gaan we de koeien roepen.
De koeien komen op ons aflopen en dan zorg je dat ja gaat klaarstaan om de koe meteen te pakken. Als de koe naar je toe loopt zorg je dat je aan de zijkant van de koe staat en pak je hem meteen bij het halster. Je moet hem aan de onderkant van de halster vastpakken. Dit moet je doen voor de veiligheid. Je kan namelijk als je hem aan de onderkant vast hebt hem meteen loslaten als er iets dreigt te gebeuren. Het vangen van de kalf gaat wat lastiger. Hierbij moet je zorgen dan je heel voorzichtig naar de kalf loopt en hem niet in zijn ogen aankijkt dit kan hem namelijk afschrikken. Als je het kalf eenmaal hebt moet je hem altijd even aaien en zorgen dat hij op zijn gemak is. Als iedereen zijn koe/kalf vast heeft lopen we naar de weide toe, hiervoor moeten we eerst een straat oversteken. We kijken goed of er niemand aan komt en dan kunnen we oversteken. Als we aan de overkant zijn moeten we zorgen dat als we lopen we de koeien zo ver mogelijk van de heg heb lopen omdat je anders kans hebt dat ze je mee sleuren naar de heg dit doet de koe zodat hij dan zijn hoofd kan schuren tegen de heg. Als we de koeie eenmaal in de weiden hebben staan zorgen we ervoor dat ze rustig worden. Dit doen we door ze te aaien en er rustig naast te blijven staan. De rede dat we eerst zorgen dat ze zich over geven aan ons is omdat als ze iets te druk zijn er een kans is dat ze naar achteren schoppen als we ze loslaten. Ook is het goed om contact te hebben met de koeien zodat ze gewend raken/blijven aan mensen. Als ze eenmaal rustig zijn kunne we ze loslaten en lopen we rustig de weide uit.

Het invetten van de kippenpoten

Het invetten van de kippenpoten met vaseline doen we om de mijten die op de poten zitten te doden.
Dit doen we eens in de week, wat naar mijn mening te weinig is.
we kijken eerst in de map welke kippen er gedaan moeten worden. In de map staan alle medicijnen die de dieren krijgen en wanneer en bijzonderheden zoals insmeren kan kippenpoten.
We pakken eerst het potje met vaseline uit de schuur en daarna lopen we naar de kippen toe. De kippen staan middags meestal buiten dus we zorgen eerst dat we de kippen binnen hebben. Dit doen we door langzaam bewegingen te maken richting de ingang waar ze in moeten. Als alle kippen binnen zijn gaan wij zelf ook naar binnen. Het licht eraan met hoeveel we zijn voor deze klus maar vandaag waren we met zijn 3e . We lokken met zijn 3e de kippen naar een hoekje en bukken langzaam voorover. Je moet proberen zo snel mogelijk een kip vast te hebben en als je er een hebt dan kan je rustig rechtop staan en de kip op een juiste manier vast pakken. Als er 2 mensen een kip hebben doet de anderen de poten invetten. De bedoeling is is dat je een best dikke laag met vaseline pakt en dit over heel de poten heen smeert. Als je de poten goed hebt ingesmeerd kan je de kip naar buiten doen. Zo weet je welke kippen je wel hebt gehad en welken kippen nog niet. Als je alle kippen hebt gedaan kan je het hok weer open doen zodat ze allemaal weer naar binnen/buiten kunnen.
Hierna bergen we het potje vaseline op en gaan we onze handen wassen.
Het hoeven kappen bij de geiten
Het hoeven kappen bij de geitjes doen we om te zorgen dat ze niet te lang worden, als ze namelijk te lang worden kan het pijn gaan doen aan de potjes.
We pakken eerst de spullen die we nodig hebben voor het kappen zoals een hoeven mes en een hoefschaar.
Als we bij de geiten staan zorgen we dat alle geitjes in een hok zitten. Deze klus heb ik gedaan met 4 mensen.
Eerst zoeken we een geit die we willen vangen en richten we ons daarop we drijven hem in een hoekje en proberen we hem te pakken. Als we hem hebben houd 1 iemand de geit vast bij de horens en als dit eventueel niet lukt dan bij zijn buik vast houden. Als de ene hem vast heeft doet de andere de hoeven baklappen. Je kan voelen waar je moet bakkappen, de zijkant moet gelijk zijn aan de binnen kant. Als je alle 4 de poten hebt bekapt met het kapmesje kan je de geit loslaten en naar de weiden brengen. Niet alle geiten hoeven bekapt te worden maar ze moeten wel allemaal gecontroleerd worden.
Als alle geiten zijn gedaan doen we de hekken weer open en ruimen we alle spullen netjes en schoon op.

Het borstelen van de paarden

Als aller eerst gaan we alle spullen pakken die we nodig hebben voor het verzorgen van de paarden, Denk hierbij aan de borstels en het halster met touw.
We bespreken onderweg wie welke paard of ezel gaat doen. Als we bij de wei aankomen pakken we de paarden en ezels die we willen en doen we het halster om bij ze om. We lopen samen met de paarden en ezels naar het hek toe en met het halstertouw maken we ze vast aan het hek met een paardenknoop. We halen alle borstels uit de tas en we beginnen met de ros borstel,
hiermee maak je harde ronde bewegingen op het paard. Dit zorgt ervoor dat de meeste haren loskomen en dit doe je over het hele lichaam, als je met de ros borstel klaar bent gaan we verder met de harden borstel.
Hiermee ga je met de haren mee over het lichaam heen. Dit haalt een groot deel van de lossen haren weg die je net hebt losgemaakt met de ros borstel.
Daarna ga je met de zachte borstel over het paard heen
hiermee haal je alle lossen haren nog weg en het stof wat op het paart licht. Met deze borstel kan je ook over de benen heen gaan en over het hoofd. Als ik hiermee klaar bent ga ik met de staart/manen borstel,
hiermee haal ik de klitten uit de staart en uit de manen van het paard.
Als aller laatst gaan we met de hoeven krabber werken, eerst moet je de hoeven van een paard pakken dit doe je door met je hand langs zijn buik richting zijn voeten te gaan en bij de meesten gevallen tillen paarden hun voeten dan al op. Als je zijn voet vast hebt kan je met de hoeven krabber de hoef schoonmaken. Als je goed bij de hoef kijkt zie je er een v inzitten in deze v kan je met je hoeven krabber. Met een hoeve krabber haal je alle resten die in de hoef zijn blijven zitten. Als je bezig bent met uitkrabben kan je af en toe het vuil wegvegen met de borstel die meestal achter een hoeven krabber zit. Dit doe je bij alle 4 zijn hoeven.
Als je met alles klaar bent moet je het paard even belonen door hem te aaien en eventueel een koekje te geven. Nu kun je rustig het halster losmaken en het paard vrijlaten. Nu moet je alleen nog de borstels schoonmaken, dit doen wij altijd door met de borstel over het hek te gaan. Hiermee haal je bijna alle haren uit de borstel. Nu kunnen we alles terug in de tas stoppen en de halsters weer ophangen en de borstels weer terug leggen.
Stage bij honden uitlaat service de Beergsebeesteboel
Een van de stage bedrijven waar ik heb gelopen is de honden uitlaatservice de bergsebeesteboel
Dit is een honden uitlaatservice in omgeving Oosterhout made Geertruidenberg en Laag zwaluwen.
hieronder vind je een paar van mijn handelingen die ik op dit bedrijf heb geleerd en heb uitgevoerd.
Het in en uitlaten van de honden
We halen de honden altijd thuis op en brengen ze naar het honden uitlaatveld. Als we bij de mensen thuis zijn aangekomen over leg ik met me begeleider om wat voor hond het gaat. Hierbij kijken we naar of het een grote hond is of een kleine hond is en of deze zelf het busje in kan springen of dat ik moet helpen. Met deze informatie beslis ik of we de hond in een groot hok doen of in een klein hok. Ook kijken we naar de leeftijd en of die goed kan springen. Bijvoorbeeld als we een oudere grote hond hebben zorgen we dat hij in een groot hok onderaan kan zodat hij niet hoeft te springen en als we een jonge grote hond hebben die goed kan springen dat die in een groot hok boven kan.
Als we bij het huis zijn aangekomen stappen mijn begeleider en ik samen uit het busje. Mijn begeleider loopt naar de voor deur om de hond op te halen en in de tussentijd doe ik het goede hok open en loop ik richting de voordeur. Mijn begeleider geeft mij de riem met de hond aan en ik loop alvast naar het busje en doe de hond in het busje. In de tussentijd kan mijn begeleider de deur dicht doen en meteen in het busje stappen.
De kleinen honden die met ons mee rijden moeten in en uit het busje worden getild en dit moet wel op de goede manier gebeuren. Dit moet goed gebeuren omdat het niet alleen voor de persoon slecht kan zijn als die op een verkeerde manier tilt maar dit kan ook slecht zijn voor de hond. Als je de hond namelijk op een verkeerde manier optilt kan het zijn dat je de hond pijn doet of dat als de hond gaat bewegen dat hij uit je armen springt. Als ik de hond wil optillen zorg ik ervoor dat ik een rechte rug heb en door me knieë ga zodat ik de hond kan oppakken.
Als ik de hond heb opgepakt zorg ik dat ik hem op de goede manier vast hebt. Ik zorg ervoor dat de voorpoten over mijn linker arm hangt en dat ik met de rechter hand ondersteun ik zijn kont. Als ik de hond vast heb, zet ik mijn knie op het plateau en zorg ik ervoor dat mijn lichaam vlak bij het hok zit zodat ik de hond makkelijk in het hok kan zetten. Als de hond in het hok zit maak ik de riem los en doe ik het deurtje dicht.

Het wassen van de honden

Als de honden op het veld zijn, zijn ze meestal ontzettend enthousiast. De meeste honden houden van water en maken gebruik van de grote waterbakken die op het veld staan. Het komt vaak voor dat ze daarna in het zand spelen of als het heeft geregend in de modder. Hierdoor worden de honden vies maar de baasjes hebben graag dat de hond schoon terug komt.
-daarom doen we de honden in bad en drogen we ze af zodat ze schoon en droog terug naar huis gaan.
Als aller eerst pak ik de hond van het veld die ik wil wassen en neem hem mee naar de sluis. Bij de sluis hebben we een teil met water staan waar we de honden schoonmaken. Bij de grote honden maken we de riem vast aan het hek zodat we beide handen vrij hebben om de hond te wassen. In de teil met water licht een maatbeker waarmee we de honden nat maken. We zorgen ervoor dat we alle vieze plekken eraf spoelen en de hond weer zo goed als schoon is. De kleinere honden zetten we in de teil en maken we met de maatbeker nat en zorgen we net als bij de grote honden dat ze goed schoon zijn.
Als de hond afgespoeld is zetten we hem in het busje om hem aftedrogen, als de hond goed blijft staan kan je met 2 handen de hond afdrogen en anders hou je met 1 hand de riem van de hond vast en maak je met de andere hand de hond droog met een handdoek. Als de hond zo goed als droog is kan de hond terug in het hok en weer mee naar huis.
Het observeren van de honden op het veld
Als we op het veld staan heeft iedereen de taak om de honden de observeren dit is erg belangrijk omdat je de honden altijd in de gaten moet houden. Je moet bijvoorbeeld altijd op het gedrag van de hond letten, zoals of ze wel goed lopen maar ook of ze spelen met de andere honden. Er zijn namelijk ook honden die bijvoorbeeld snel gevechten uitlokken en deze honden houden we dan ook goed in de gaten. Als je op het veld staat is het belangrijk dat je blijft rond lopen zodat je alle honden kan zien. Tijdens het rondlopen ruimen we de poep op van de honden, deze doen we in plastic zakjes en gooien we daarna in de container. Ook spelen we natuurlijk ook met de honden en gooien we balletjes. Je moet er wel rekening mee houden dat er meerdere honden zijn dus dat je niet de helen tijd met een hond speelt maar je aandacht wel verdeeld. Ook houden we honden in de gaten die veel rijden op andere honden, als dit veel gebeurt bij een soort hond houden we deze hond ook vaak een tijdje aan de lijn.
Als er tussen de honden een gevecht uit breekt gaan de begeleiders hier op af en halen de honden uit elkaar door middel van de hond bij de nekvel te pakken en de honden uit elkaar te trekken. Als we de honden uit elkaar hebben lopen we voor een tijdje met de honden aan de riem om ze even rustig te laten worden. Ook maken we filmpjes en foto’s van dat de honden aan het spelen zijn dit sturen we dan naar de baasjes zodat ze kunnen zien wat hun hond allemaal doet op het veld. ook vragen we toestemming aan de baasjes of de foto’s en filmpjes op internet mogen. Verder schrijven de begeleiders een kort verslagje over hoe de dag is gegaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb